Ordrestatus x
Log ud

77345733

Udendørs bilvask

Biler udsættes for vejrforhold og elementernes rasen hele året rundt. Imens vejsalt og pløre efterlader et lag snavs på malingen, hjulene og plastik dele om vinteren, påvirker UV bestråling og insekter bilen om sommeren. Regelmæssig bil vedligeholdelse får den til at skinne igen hurtigt og bidrager også til at holde bilens værdi oppe. Der er enkelte ting der er værd at nævne i denne sammenhæng og vi vil gerne drøfte dem på denne side. Uanset om det er forårsrengøring eller en ugentlig vask, giver vi dig her tips til bil vaske og for rengøring af undervogn og motor.

Bil vask

Da det ikke er tilladt i mange byer og kommuner at vaske bilen udenfor, er en bil vask generelt set den eneste mulighed for at få rengjort bilen. I en bil vask bliver føreren siddende i køretøjet, der derefter trækkes igennem en vaskehal og bliver vasket. Uanset om du vælger en bil vask eller gør det selv, luk da alle vinduer og, hvis nødvendigt, soltaget for at forhindre vandskader indvendigt i bilen. Hvis det er muligt bør sidespejlene foldes ind og antennen skrues af. Åbne biler bør ikke gå igennem en bilvask, men i stedet bør man vælge en mildere vask i hånden.

I foråret anbefales en total vask der grundigt renser bilen for resterne fra vinteren. Dette inkluderer en forvask i hvilken snavs på fælgene og hjulene fjernes. Efter dette kommer en undervognsvask, da pløre og vejsalt kan have sat sig godt fast her. Behandl din bil med mailingsforsegler. En indvendig rengøring gør forårsrengøringen komplet.

Om sommeren er der fare for at insekter, harpiks og UV bestråling kan dræbe malingen. Vask derfor disse ting af så hurtigt som muligt så malingen ikke bliver uopretteligt beskadiget eller får matte pletter. Hvis det er muligt, vent da på dårligt vejr når du kører til bil vask. På en regnfuld dag bliver efterladenskaber fra træer på bilen gennemblødt og er derfor nemmere at fjerne. Det viser sig at bil vaske med klude i stedet for børster er mere skånsomme. Idet der ikke er nogen risiko for ridser kan børster dog godt efterlade nogle striber der ligner ridser. Faktisk er dette endnu en fordel ved at køre i bil vask i dårligt vejr: erfaringer viser at børsterne og kludene er renere på sådanne dage. Hvad mere er, ofte behøves du ikke vente længe for at få lov at bruge dem.

Hvis du har besluttet dig for en forsegling med voks, bør du fjerne voksen fra vinduesviiskernes gummi kanter. Efter at have vasket udenpå, står det indvendige for skud. Over tid kan et lag skidt udvikle sig på indersiden af forruden, hvilket kan føre til hindret udsyn, så sørg for at rense forruden regelmæssigt med vinduesrens og tør den efterfølgende.

Motor rengøring

Ud over en almindelig bil vask er det også tilrådeligt at udføre en motor rengøring fra tid til anden. Der er flere grunde til at gøre dette:

  • efter olie tab
  • efter vinter
  • efter at have kørt igennem mudder osv.

Hvis du opfager at olie eller andre væsker tabes fra bilen bør du finde årsagen. For at kunne gøre det er det nødvendigt at rengøre motor-området for at kunne lokalisere defekten. Med hensyn til motor rengøringen er der et par ting at være opmærksom på. Udfør kun denne rengøring når motoren er kold, ellers kan det føre til bekostelig skade hvis den varme motorblok kommer i kontakt med koldt vand. Ud over dette bør elektroniske komponenter som kontrol-enheden ikke komme i kontakt med vand, for at undgå kortslutning.

Erfarne bilister kan klare en motor-rengøring på egen hånd. Den primære udfordring: en olie opløser og et godt rengøringsmiddel. Find generatoren og hvis det er nødvendigt, fordeleren på denne. Spray derefter motor rengøringsmidlet på, og lad det sidde i et par minutter. Du kan nu fjerne snavs-rester fra selv de områder der er svære at komme til. Med en højtryksrenser (sat til den mindste styrke!) kan det løsnede snavs nu renses af - du må dog ikke bruge den på elektroniske komponenter - og derefter må motoren tørre godt. Du kan typisk finde en olie opløser hos specielle bil vaske steder - hvorimod motor rengøring på din egen grund eller på gaden ikke er tilladt. Nu vi taler om hvad der er forbudt: nogle bilforhandlere forbyder motor rengøring med en højtryksrenser - med trussel om at garantien ugyldiggøres.

Hvis du ønsker at være på den sikre side bør du overlade motor rengøring til en professionel der er specialiseret i det. Ellers kan du risikere at motoren ikke vil starte eller køre gnidningsløst. Et andet (noget dyrere) alternativ er at rengøre med tør-is, der forhindrer vand skader. Ud over dette, bør man investere et par euro i motor-forsegling (ingen voks). Dette har ingen visuel effekt, men det beskytter motoren fra fugt på indersiden.

Undervogns rengøring

Når du kører i bil vask opstår spørgsmålet om den rigtige type vask for mange bilister. Er basis vedligeholdelse nok eller bør undervognen også rengøres? Som en generel betragtning er det kun den synlige overflade der behøves at rengøres - en gang om måneden, men oftere om vinteren hvis det er nødvendigt.

Især i de koldere perioder af året sætter vejsalt sig dog fast på undervognen, og dette kan påvirke materialet. I dette tilfælde er vask af undervognen besværet værd. Men det kan også medføre skader, og bør derfor hellere udføres i hånden.

I en bil vask bliver damp sprøjtet på undervognen med højtryk. Dette kan medføre at mekaniske eller elektroniske dele forflytter si g og bilen vil måske ikke starte igen. Dette bør undgåes for enhver pris. Ud over dette medfører salt-holdigt vand i vintermånederne korrosion. Hvis en professionel rengør undervognen kan han også tjekke om der er noget defekt, hvilket særligt anbefales med brugte køretøjer.

Regnfuldt vejr er generelt det mest bekvemte og skånsomme tidspunkt for at rense undervognen idet vand sprøjter bilen ren. Ud over dette er det nok at rengøre undervognen på bilen grundigt to eller tre gange om året.