Ordrestatus x
Log ud

77345733

Instruktioner for dæk skift

Dækkene på en bil skal altid matche vejrforholdene for at sørge for maksimal sikkerhed og optimal håndtering. (standselængde, brændstofeffektivitet). Derfor skal dækkene skiftes hvert halve år, fra vinterdæk til sommerdæk og omvendt. Tommelfingerregel: Vinterdæk fra O til P; fra oktober til påske.

Uanset om du beslutter at skifte dine dæk selv eller at tage din bil på værksted, kan alle vigtige oplysninger om dækskift findes her:

Dækmontering: Hvad skal jeg være opmærksom på?

 Dækskift af et komplet hjul

Dækskift af et komplet hjul

© lisafx Istock

Enhver bilist er nødt til at skifte dæk regelmæssigt. De gamle dæk vil demonteres fra fælgen og erstattes af nye dæk. Men dette er kun muligt i et værksted da ekstraudstyr er påkrævet. Vores monterings partnere bruge det også, og er til rådighed for et dækskift til hver en tid. Situationen er anderledes, når der skiftes komplette hjul - alle kan gøre det. Med donkraft, hjulnøgle og momentnøgle kan komplette hjul udskiftes hurtigt. Følgende trin skal følges:

 1. Gå i første gear og træk håndbremsen.
 2. Løsn hjulmøtrikker på tværs.
 3. Løft køretøjet med donkraften.
 4. Fjern hjulmøtrikker helt.
 5. Tag hjulet fra akslen og sæt det under bilen.
 6. Påsæt et nyt hjul på akslen.
 7. Fjern det gamle hjul under bilen.
 8. Sænk køretøjet.
 9. Stram hjulmøtrikker på tværs.

Ved montering af nye hjul bør du altid huske på dækkets kørselsretning samt det korrekte spændingsmoment (brug en momentnøgle!). Du bør også skifte hjulene (ved næste skift montere de fordækkene på bagpå og omvendt). Tjek lufttrykket ved den næste tankstation og stram hjulmøtrikkerne om nødvendigt. Hjulskift hermed gennemført!

Kontrol af dækkenes tilstand

Et hjul- eller dækskift kan være nødvendigt af forskellige årsager. For det første bruger ikke alle bilister helårshjul og har derfor brug for et dækskift to gange årligt. Inden da er du nødt til at tjekke, om dækkene stadig har den minimale mønsterdybde på 1,6 mm. Hvis ikke vil du modtage dit nye sæt dæk fra daekonline.dk inden for få dage. Eller måske er dine dæk for gamle - tag et kig på det firecifrede DOT nummer på kanten, som angiver kalenderugen og året for fremstillingen. Efter kun otte år skal et dæk bortskaffes, selv om det har en acceptabel slidbane - gummiblandingen er ikke lavet til at holde evigt.

Omkostninger for Dækskift

Hvad er omkostningerne ved et dækskift? Daekonline.dk og dets partnere over hele Europa har mange monterings værksteder. Blot i Europa har vi 40.000 partner værksteder. Et gennemsnit af prisen for et dæk/hjul skift blev fundet baseret på disse data:

 • Ø omkostninger for hjulskift: 1,50 € pr. hjul
 • Ø omkostninger for dæk skift /dæk montering: 12,58 € pr. dæk

Når der skiftes dæk bør du huske på, at værkstedet kan opkræve ekstra gebyrer for dæk afbalancering eller nye ventiler. Den nøjagtige pris skal du afklare med dit værksted.

Dækmontering

Selvom hjul - og dækpakker er behagelige, beslutter mange bilister stadig at skifte dæk i et værksted to gange om året, siden en dækmontering ikke er muligt i hjemmet grundet det nødvendige tekniske udstyr. Eksperterne har ikke kun det rigtige værktøj, men ved også, hvad de skal gøre med UHP eller Run Flat-teknologi dæk. Men selv komplette hjul har brug for et dækskift efter et par år, når dækkene er slidte - og endnu tidligere ved dækskader.

Alt om dækmontering

Ved hjælp af en dækskift maskine med monterings arm og dækvulst bryder kan et dæk afmonteres og sættes tilbage på fælgen senere. Her er nogle nødvendige skridt:

  • Løsne ventilkerne
  • Tømme dæk
  • Nedtrykning af dækvulsten
  • Indstilling af fælgen på maskinen centralt
  • Demontering af hjulvægte
  • Tilpasning af monteringsarm til fælg størrelse
  • Op rokering af dækvulst
  • Indsætning af ny ventil
  Dækmontering med maskinen

  Dækmontering på fælgen

  © Kadmy FOTOLIA

  Selvfølgelig er det vigtigt, at det nye dæk er godkendt til fælgen. Informationer om dette kan findes i køretøjets papirer. Dækkene skal kontrolleres med hensyn til skader og alder. Desuden er en mønsterdybde på 1,6 mm krævet ved lov. Men selv med 3 mm bør du købe et nyt dæk - for eksempel på daekonline.dk. Du kan bruge en af vores servicestationer til dækmontering og som leveringsadresse for din ordre.

  Op